18 jaar

Als je 18 jaar wordt, ben je officieel volwassen. Je hebt ineens de rechten en plichten van een volwassene. Welke gevolgen heeft dat voor jouw geldzaken? Wat moet je zelf gaan regelen?

 • DigiD

  Met DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt met de overheid. Denk aan de Belastingdienst of DUO. Heb je nog geen DigiD? Maak dan een persoonlijk DigiD-account aan.

  Nu regelen

  Deze tip hoort bij: 18 jaar.
 • Juridisch Loket Maastricht

  Het Juridisch Loket geeft gratis advies en hulp bij alle mogelijke juridische vragen over zaken zoals Relaties, Werk of Schulden.

  Telefoon: +31 30 23 26 410

  Juridisch Loket Maastricht

  Deze tip hoort bij: Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
 • Belastingdienst Toeslagen

  Vanaf 18 jaar kun je toeslagen krijgen van de Belastingdienst. Toeslagen zijn een bijdrage van de overheid in de kosten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

  Let op: Als er iets verandert in je situatie, kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt. Geef het meteen door aan de Belastingdienst als er iets verandert. Dat kan via de website. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen. Denk bij veranderingen aan:

  • Trouwen
  • Scheiden
  • Samenwonen
  • Ontslag
  • Nieuwe baan

  Soms kun je ook extra kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld kosten die je maakt door ziekte.

  Telefoon: 0800 05 43

  Belastingdienst Toeslagen

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
 • MijnOverheid.nl

  De overheid communiceert steeds vaker via digitale kanalen. Maak daarom een account aan op de website MijnOverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je op 1 plek de digitale post van verschillende organisaties.

  Telefoon: +31 88 123 6500

  MijnOverheid.nl

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
 • Hulp van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland bij het solliciteren

  Bij de Servicepunten Werk en bemiddeling van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland kun je terecht voor hulp bij het solliciteren.

  Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

  Telefoon 14 043

  Servicepunten Werk & Bemiddeling

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
 • Verhuiskostenvergoeding door Sociale Zaken Maastricht Heuvelland

  Ben je verplicht om te verhuizen en lukt het niet om alles voor de verhuizing te betalen? Misschien kun je dan van de gemeente een vergoeding krijgen uit de bijzondere bijstand. Neem daarvoor contact op met Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.

  Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

  Telefoon 14 043

  Bijzondere bijstand

  Deze tip hoort bij: Verhuizen, 18 jaar, Scheiding.
 • Bijstandsuitkering voor volwassenen zonder inkomen

  Ben je 18 jaar of ouder en heb je geen inkomen? Misschien heb je dan recht op een bijstandsuitkering. Dit filmpje legt uit hoe het werkt. Meer informatie vind je op de website van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.

  Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

  Telefoon 14 043

  Bijstandsuitkering

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
 • Tips voor jongeren (Nibud)

  Het Nibud is een onafhankelijke organisatie. Ze geven voorlichting over geldzaken.

  • Op 18-jarige leeftijd verandert er veel, ook op het gebied van geld. Wat betekent het om zelf financieel verantwoordelijk te zijn en wat moet je allemaal regelen? Het Nibud helpt je op weg.
  • Het Nibud geeft ook tips over studeren en alles dat erbij komt kijken. Ook heeft de organisatie een handig boekje met info over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan. Het boekje kost 9,95 euro. Je vraagt het aan via de website van Nibud.

  Nibud - meerderjarig

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
 • Wijzer in geldzaken

  De Wijzer in geldzaken geeft jou betrouwbare informatie over jouw geldzaken en hoe je de juiste keuzes kunt maken om financieel fit te worden én blijven.

  Wijzer in geldzaken

  Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
 • Humanitas

  Via Humanitas Thuisadministratie kun je hulp krijgen om je administratie op orde te brengen en te houden. Zo kun je schulden voorkomen of afbouwen.

  Bij de vrijwilligers Jongeren & Geld van Humanitas kun je gratis terecht met al je vragen over studiefinanciering, zorgverzekeringen, het aanvragen van toeslagen of de kosten van op jezelf wonen.

  Telefoon: +31 43 356 04 48

  Humanitas

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
 • Kwikstart

  Kwikstart is een gratis app die praktische tips en informatie geeft over zaken die je moet regelen als je 18 wordt. Verzekeringen, studiefinanciering, op jezelf wonen, overzicht houden over je inkomsten en uitgaven: in Kwikstart staat het allemaal op een rijtje.

  Kwikstart

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
 • MoneyFit

  MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld. Ze geven tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft zoals studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen.

  Telefoon en WhatsApp: + 31 85 111 95 62

  MoneyFit

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan.
 • Bereken uw recht

  Altijd een goed idee: check je toeslagen en recht op andere regelingen via Bereken uw recht van Nibud. Zo voorkom je dat je geld misloopt of moet terugbetalen. Als jouw inkomen bijvoorbeeld is gedaald, heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid.

  Bereken uw recht

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
 • Podium24

  Zoek een nieuwe baan of begin voor jezelf!  Bekijk de vacatures op de website van Podium24 en schrijf je in. Dan kun je met 1 druk op de knop reageren op de vacature die bij jou past.

  Telefoon +31 43 350 60 70

  Podium24

  Deze tip hoort bij: 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.