Een baan

Als je een (nieuwe) baan vindt, verandert vaak de hoogte van je inkomen. Waar moet je dan rekening mee houden?

  • Belastingdienst Toeslagen

    Vanaf 18 jaar kun je toeslagen krijgen van de Belastingdienst. Toeslagen zijn een bijdrage van de overheid in de kosten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

    Let op: Als er iets verandert in je situatie, kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt. Geef het meteen door aan de Belastingdienst als er iets verandert. Dat kan via de website. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen. Denk bij veranderingen aan:

    • Trouwen
    • Scheiden
    • Samenwonen
    • Ontslag
    • Nieuwe baan

    Soms kun je ook extra kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld kosten die je maakt door ziekte.

    Telefoon: 0800 05 43

    Belastingdienst Toeslagen

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Hulp van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland bij het solliciteren

    Bij de Servicepunten Werk en bemiddeling van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland kun je terecht voor hulp bij het solliciteren.

    Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

    Telefoon 14 043

    Servicepunten Werk & Bemiddeling

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • UWV

    UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Denk aan de Werkloosheidswet (WW), de Wet arbeidsongeschiktheid (WAO) of de Ziektewet.

    • Als je tijdelijk of volledig arbeidsongeschiktheid wordt, heeft dat gevolgen voor je inkomen. Het UWV helpt bij vragen over arbeidsongeschiktheid en uitkering.
    • Een nieuwe baan heeft invloed op de WW-uitkering die je misschien kreeg. Afhankelijk van je nieuwe inkomsten krijg je een lagere of geen uitkering meer. Voorkom dat je teveel betaalde uitkering moet terugbetalen en geef veranderingen in jouw situatie door aan het UWV.
    • Wanneer je werkloos wordt, daalt je inkomen. Het UWV kijkt of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering, de WW. Vraag de WW op tijd aan. Je moet aan een aantal eisen voldoen.

    Telefoon + 31 88 898 92 94

    UWV

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Een baan, Werkloosheid / ontslag.
  • MijnPensioenoverzicht.nl

    Kijk voor overzicht en inzicht in je pensioen en informatie over de AOW op de website van MijnPensioenoverzicht.nl. Inloggen gaat met DigiD.

    Telefoon: +31 20 751 2870

    MijnPensioenoverzicht.nl

    Deze tip hoort bij: Een baan, Werkloosheid / ontslag.
  • Expat Centre Maastricht Region

    English: Starting your first job in the Netherlands? The Expat Centre Maastricht Region offers expats and internationals expert advice, services and guidance on formalities, housing, taxation healthcare, insurance and more.

    Nederlands: Het Expat Centre Maastricht Region helpt mensen die vanuit het buitenland hier komen werken met advies, service en begeleiding.

    Telephone: +31 (0)43 350 5010

    Expat Centre Maastricht Region

    Deze tip hoort bij: Verhuizen, Een baan.
  • Bereken uw recht

    Altijd een goed idee: check je toeslagen en recht op andere regelingen via Bereken uw recht van Nibud. Zo voorkom je dat je geld misloopt of moet terugbetalen. Als jouw inkomen bijvoorbeeld is gedaald, heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid.

    Bereken uw recht

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Wijzer in geldzaken

    De Wijzer in geldzaken geeft jou betrouwbare informatie over jouw geldzaken en hoe je de juiste keuzes kunt maken om financieel fit te worden én blijven.

    Wijzer in geldzaken

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • MoneyFit

    MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld. Ze geven tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft zoals studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen.

    Telefoon en WhatsApp: + 31 85 111 95 62

    MoneyFit

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan.