Kinderen

Je hebt een minimuminkomen. En kinderen. Veel dingen kosten veel geld. Daar loopt iedere ouder tegenaan. Bij een aantal dingen kun je hulp krijgen van de gemeente of andere organisaties. Zodat ook jouw kind kan meedoen.

 • Belastingdienst Toeslagen

  Vanaf 18 jaar kun je toeslagen krijgen van de Belastingdienst. Toeslagen zijn een bijdrage van de overheid in de kosten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

  Let op: Als er iets verandert in je situatie, kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt. Geef het meteen door aan de Belastingdienst als er iets verandert. Dat kan via de website. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen. Denk bij veranderingen aan:

  • Trouwen
  • Scheiden
  • Samenwonen
  • Ontslag
  • Nieuwe baan

  Soms kun je ook extra kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld kosten die je maakt door ziekte.

  Telefoon: 0800 05 43

  Belastingdienst Toeslagen

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
 • Vergoeding tandartskosten door de zorgverzekering

  Wist je dat een aantal zorgverzekeringen, zoals het VGZ, tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar vergoedt in het basispakket? Kijk op de website van jouw zorgverzekering om te kijken of jouw kind er gratis naar de tandarts kan.

  Telefoon 0800 250 00 10

  Bij het VGZ mogen kinderen gratis naar de tandarts

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Sociaal Team Maastricht

  • Voel je je eenzaam? Gaat het thuis niet goed? Zijn problemen in je gezin? Met je kinderen? Of heb je moeite met dagelijkse handelingen en heb je geen idee hoe je daar hulp of ondersteuning bij kunt krijgen? Het Sociaal Team helpt je graag op weg.
  • Het Sociaal Team kan ook helpen met informatie, ondersteuning en advies bij het aanvragen van huur- en zorgtoeslag, bijzondere bijstand of het invullen van belastingformulieren.

  Sociaal Team Maastricht

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Verhuizen, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
 • Sociale Verzekeringsbank

  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert sociale verzekeringen uit, zoals kinderbijslag, het Persoonsgebonden budget (PGB) of de AOW. Via de website kun je veel online regelen. Maar je kunt ook bellen voor hulp bij een aanvraag of informatie.

  Telefoon +31 475 36 80 20

  Sociale verzekeringsbank

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Kinderen.
 • CJG043

  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG043) is er voor (aanstaande) ouders met informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Ook op het gebied van geldzaken.

  CJG043

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Kinderen.
 • Stichting Kindhulp en Stichting Leergeld

  Uw zoon of dochter heeft een nieuwe fiets nodig of een bril. En is hij nu al weer uit zijn schoenen gegroeid? Misschien heeft uw kind dringend nieuwe kleren nodig of een laptop voor school. Stichting Kindhulp en Stichting Leergeld helpen ouders met een minimuminkomen.

  Kijk voor meer informatie op Facebook Stichting Kindhulp Maastricht of bel naar 06-22279643. 

  Om hulp te krijgen van de Stichting Leergeld moet u een paar vragen beantwoorden. Die vindt u op de website van Stichting Leergeld. Een vrijwilliger van de Stichting Leergeld maakt dan een afspraak met u en komt bij u thuis.

  Stichting Kindhulp Maastricht

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Jeugdfonds Sport en Cultuur Limburg

  Voetballen, zwemmen, balletles, tekenles of leren drummen bij de harmonie; het kost allemaal geld. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur helpt. Zij betalen lesgeld, contributie of een bijdrage in de spullen, zoals voetbalschoenen, een tennisracket of een instrument. Aanvragen kan alleen via een tussenpersoon. Bijvoorbeeld een juf of meester, een hulpverlener of iemand van het Sociaal Team Maastricht.

  Telefoon: +31 475 39 92 85

  Jeugdfonds Sport en Cultuur Limburg

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Nationaal Fonds Kinderhulp

  Het Nationaal Fonds Kinderhulp is er voor kinderen die opgroeien in armoede en die voor hulp nergens anders terechtkunnen. Aanvragen gaat via een tussenpersoon. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of iemand van het Sociaal Team Maastricht.

  Kinderhulp

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Tips voor ouders (Nibud)

   Het Nibud is een onafhankelijke organisatie. Ze geven voorlichting over geldzaken.

  • Word je voor het eerst vader of moeder? Een grote verandering, ook financieel. Nibud zet voor jou de kosten van een baby op een rij.
  • Ga je minder werken om voor de kinderen te zorgen? Dan heeft Nibud een WerkZorgBerekenaar. Hiermee zie je wat een andere werk-zorgverdeling voor jou betekent.
  • Wil je graag sparen voor je (klein)kind? Startpunt Geldzaken van het Nibud heeft hiervoor een handig geldplan. 

  Nibud - Kinderen Krijgen

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Kinderen.
 • Stichting Jarige Job

  Ieder kind verdient een verjaardag. Ook als er weinig geld is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school!

  Stichting Jarige Job

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Stichting Leergeld Maastricht & Heuvelland

  Leergeld Maastricht & Heuvelland is er voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Ze helpen ouders/verzorgers met een inkomen van maximaal 110 procent van de bijstandsnorm bij aanvragen voor sport, cultuur, onderwijs en welzijn.

  Telefoon: +31 43 311 88 10

  Stichting leergeld Maastricht & Heuvelland

  Deze tip hoort bij: Kinderen.
 • Trajekt

  Trajekt wil mensen ondersteunen en ze zelf in staat stellen de regie te nemen over het eigen leven zodat ze kunnen meedoen in de samenleving.

  • Het Klapperproject van Trajekt geeft gratis hulp bij het op orde brengen van je administratie en papieren. Zo weet je hoe je er financieel voor staat.
  • De Schuld & Budget Buddy’s van Trajekt en Humanitas ondersteunen bij dreigende of beginnende schulden.
  • Bij de wijkservicepunten van Trajekt kun je tijdens openingstijden terecht met vragen over inkomen, wonen, werken, welzijn en opvoeden. Je krijgt er advies, informatie en ondersteuning. Meer info over de servicepunten vind je op de website van Trajekt.

  Telefoon +31 43 763 00 00

  Trajekt

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
 • Bereken uw recht

  Altijd een goed idee: check je toeslagen en recht op andere regelingen via Bereken uw recht van Nibud. Zo voorkom je dat je geld misloopt of moet terugbetalen. Als jouw inkomen bijvoorbeeld is gedaald, heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid.

  Bereken uw recht

  Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.