Studeren en opleiding

Mbo, hbo of universiteit: studeren is een nieuwe fase in jouw leven. Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? En met welke kosten moet je rekening houden?

  • Belastingdienst Toeslagen

    Vanaf 18 jaar kun je toeslagen krijgen van de Belastingdienst. Toeslagen zijn een bijdrage van de overheid in de kosten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

    Let op: Als er iets verandert in je situatie, kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt. Geef het meteen door aan de Belastingdienst als er iets verandert. Dat kan via de website. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen. Denk bij veranderingen aan:

    • Trouwen
    • Scheiden
    • Samenwonen
    • Ontslag
    • Nieuwe baan

    Soms kun je ook extra kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld kosten die je maakt door ziekte.

    Telefoon: 0800 05 43

    Belastingdienst Toeslagen

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

    Studeren kost geld. Als je nog thuis woont, maar ook als je op kamers woont, is het goed om te informeren naar wat kan en moet op financieel gebied. Kijk bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) naar de mogelijkheden voor studiefinanciering.

    DUO heeft ook een servicekantoor in Maastricht. Maak wel eerst een afspraak via de website, voor je langsgaat.

    Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

    Deze tip hoort bij: Studeren en opleiding.
  • MijnOverheid.nl

    De overheid communiceert steeds vaker via digitale kanalen. Maak daarom een account aan op de website MijnOverheid.nl. Hier ontvang en bewaar je op 1 plek de digitale post van verschillende organisaties.

    Telefoon: +31 88 123 6500

    MijnOverheid.nl

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
  • Stichting Leergeld Maastricht & Heuvelland voor het MBO

    Leergeld Maastricht & Heuvelland wil dat alle kinderen mee kunnen doen, zowel op school als daarbuiten. Ook als daar thuis niet genoeg geld voor is. Voor kinderen op het MBO kan een vergoeding worden aangevraagd voor de kosten van boeken en praktijkmaterialen.

    Telefoon: +31 43 311 88 10

    Stichting Leergeld Maastricht & Heuvelland

    Deze tip hoort bij: Studeren en opleiding.
  • Vergoeding studenten die door een beperking niet kunnen werken

    Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (SZMH) heeft verschillende regelingen om de inkomenssituatie van inwoners met een laag inkomen te verbeteren. Voor studenten aan het mbo, hbo of wetenschappelijk onderwijs die door een beperking niet kunnen werken naast hun studie, is er de individuele studietoeslag.

    Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

    Telefoon 14 043

    Individuele studietoeslag

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Studeren en opleiding.
  • Tips voor jongeren (Nibud)

    Het Nibud is een onafhankelijke organisatie. Ze geven voorlichting over geldzaken.

    • Op 18-jarige leeftijd verandert er veel, ook op het gebied van geld. Wat betekent het om zelf financieel verantwoordelijk te zijn en wat moet je allemaal regelen? Het Nibud helpt je op weg.
    • Het Nibud geeft ook tips over studeren en alles dat erbij komt kijken. Ook heeft de organisatie een handig boekje met info over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan. Het boekje kost 9,95 euro. Je vraagt het aan via de website van Nibud.

    Nibud - meerderjarig

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
  • Centre Céramique

    Voor studenten tussen 18 en 25 jaar is er het gratis Student & Science abonnement van bibliotheek Centre Céramique. Je betaalt wel eenmalig 3 euro inschrijfgeld. Er zijn (computer)werkplekken, je kunt er e-books lenen en gebruikmaken van databanken.

    Telefoon: +31 43 350 5600

    Centre Céramique

    Deze tip hoort bij: Studeren en opleiding.
  • Humanitas

    Via Humanitas Thuisadministratie kun je hulp krijgen om je administratie op orde te brengen en te houden. Zo kun je schulden voorkomen of afbouwen.

    Bij de vrijwilligers Jongeren & Geld van Humanitas kun je gratis terecht met al je vragen over studiefinanciering, zorgverzekeringen, het aanvragen van toeslagen of de kosten van op jezelf wonen.

    Telefoon: +31 43 356 04 48

    Humanitas

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
  • MoneyFit

    MoneyFit is er voor jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld. Ze geven tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft zoals studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen.

    Telefoon en WhatsApp: + 31 85 111 95 62

    MoneyFit

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan.
  • Kwikstart

    Kwikstart is een gratis app die praktische tips en informatie geeft over zaken die je moet regelen als je 18 wordt. Verzekeringen, studiefinanciering, op jezelf wonen, overzicht houden over je inkomsten en uitgaven: in Kwikstart staat het allemaal op een rijtje.

    Kwikstart

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Studeren en opleiding.
  • Wijzer in geldzaken

    De Wijzer in geldzaken geeft jou betrouwbare informatie over jouw geldzaken en hoe je de juiste keuzes kunt maken om financieel fit te worden én blijven.

    Wijzer in geldzaken

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Tips voor verhuizing (Nibud)

    Het Nibud is een onafhankelijke organisatie. Ze geven voorlichting over geldzaken.

    Wil je weten welke kosten er bij een verhuizing komen kijken? Het Nibud heeft ze op een rijtje gezet.
     

    Nibud - verhuizen

    Deze tip hoort bij: Verhuizen, Studeren en opleiding.
  • Bereken uw recht

    Altijd een goed idee: check je toeslagen en recht op andere regelingen via Bereken uw recht van Nibud. Zo voorkom je dat je geld misloopt of moet terugbetalen. Als jouw inkomen bijvoorbeeld is gedaald, heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid.

    Bereken uw recht

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.