Werkloosheid / ontslag

Gaat het niet goed met het bedrijf waar je werkt? Ben je bang dat je je baan kwijtraakt? Dan is het belangrijk om overzicht te krijgen in je geldzaken. Misschien heb je recht op een ontslagvergoeding, een uitkering of andere inkomensondersteuning. Bij de organisaties hieronder kun je terecht voor advies en informatie.

  • Belastingdienst Toeslagen

    Vanaf 18 jaar kun je toeslagen krijgen van de Belastingdienst. Toeslagen zijn een bijdrage van de overheid in de kosten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

    Let op: Als er iets verandert in je situatie, kan dat gevolgen hebben voor de toeslagen die je krijgt. Geef het meteen door aan de Belastingdienst als er iets verandert. Dat kan via de website. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen. Denk bij veranderingen aan:

    • Trouwen
    • Scheiden
    • Samenwonen
    • Ontslag
    • Nieuwe baan

    Soms kun je ook extra kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld kosten die je maakt door ziekte.

    Telefoon: 0800 05 43

    Belastingdienst Toeslagen

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Financiële vergoeding door de Rijksoverheid bij ontslag

    Als je ontslagen bent, krijg je een financiële vergoeding van jouw werkgever. De enige voorwaarde is dat jouw werkgever zelf heeft besloten om jouw contract te beëindigen of niet te verlengen. Dat geldt voor vaste werknemers én voor tijdelijke werknemers. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

    Vergoeding bij ontslag - Rijksoverheid

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Hulp Rijksoverheid bij betalingsproblemen of schulden

    Op de website van de Rijksoverheid kun je bekijken welke hulp er is als het lastig is de rekeningen te betalen. En wat de regels zijn rond betalingsproblemen of schulden. Door op de website een aantal vragen in te vullen, krijg je precies te zien welke hulp bij jouw situatie past.

    Hulp bij aflossen - Rijksoverheid

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Hulp van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland bij het solliciteren

    Bij de Servicepunten Werk en bemiddeling van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland kun je terecht voor hulp bij het solliciteren.

    Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

    Telefoon 14 043

    Servicepunten Werk & Bemiddeling

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Regelingen en voorzieningen bij een laag inkomen

    Op de Inkomenskaart, OPPluskaart en Schuldenkaart van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland vindt u een handig overzicht van alle landelijke en lokale regelingen en voorzieningen bij een laag inkomen.

    Op deze kaarten staan overzichten van regelingen en voorzieningen die lage inkomens ondersteunen. Elke kaart staat in het teken van een thema. De Inkomenskaart gaat onderwerpen zoals  inkomen, (noozakelijke) uitgaven en werk. Op de OPPluskaart leest u onder andere over kinderen, eten, drinken en kleding. De Schuldenkaart bevat tips voor als u meer overzicht over uw geldzaken of administratie wilt, of als u moeite heeft met het betalen van uw rekeningen.

    Overzicht regelingen/voorzieningen

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Dress for Success Maastricht

    Ga je solliciteren en heb je geen geschikte kleding? Maak dan een afspraak bij Dress for Success Maastricht. De kledingadviseurs van Dress for Success helpen mensen met een uitkering of minimuminkomen met een passende set kleding voor een sollicitatie of kennismakingsgesprek.

    Dress for Success Maastricht

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Juridisch Loket Maastricht

    Het Juridisch Loket geeft gratis advies en hulp bij alle mogelijke juridische vragen over zaken zoals Relaties, Werk of Schulden.

    Telefoon: +31 30 23 26 410

    Juridisch Loket Maastricht

    Deze tip hoort bij: Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • MijnPensioenoverzicht.nl

    Kijk voor overzicht en inzicht in je pensioen en informatie over de AOW op de website van MijnPensioenoverzicht.nl. Inloggen gaat met DigiD.

    Telefoon: +31 20 751 2870

    MijnPensioenoverzicht.nl

    Deze tip hoort bij: Een baan, Werkloosheid / ontslag.
  • Podium24

    Zoek een nieuwe baan of begin voor jezelf!  Bekijk de vacatures op de website van Podium24 en schrijf je in. Dan kun je met 1 druk op de knop reageren op de vacature die bij jou past.

    Telefoon +31 43 350 60 70

    Podium24

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Sociaal Team Maastricht

    • Voel je je eenzaam? Gaat het thuis niet goed? Zijn problemen in je gezin? Met je kinderen? Of heb je moeite met dagelijkse handelingen en heb je geen idee hoe je daar hulp of ondersteuning bij kunt krijgen? Het Sociaal Team helpt je graag op weg.
    • Het Sociaal Team kan ook helpen met informatie, ondersteuning en advies bij het aanvragen van huur- en zorgtoeslag, bijzondere bijstand of het invullen van belastingformulieren.

    Sociaal Team Maastricht

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Verhuizen, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Trajekt

    Trajekt wil mensen ondersteunen en ze zelf in staat stellen de regie te nemen over het eigen leven zodat ze kunnen meedoen in de samenleving.

    • Het Klapperproject van Trajekt geeft gratis hulp bij het op orde brengen van je administratie en papieren. Zo weet je hoe je er financieel voor staat.
    • De Schuld & Budget Buddy’s van Trajekt en Humanitas ondersteunen bij dreigende of beginnende schulden.
    • Bij de wijkservicepunten van Trajekt kun je tijdens openingstijden terecht met vragen over inkomen, wonen, werken, welzijn en opvoeden. Je krijgt er advies, informatie en ondersteuning. Meer info over de servicepunten vind je op de website van Trajekt.

    Telefoon +31 43 763 00 00

    Trajekt

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • UWV

    UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Denk aan de Werkloosheidswet (WW), de Wet arbeidsongeschiktheid (WAO) of de Ziektewet.

    • Als je tijdelijk of volledig arbeidsongeschiktheid wordt, heeft dat gevolgen voor je inkomen. Het UWV helpt bij vragen over arbeidsongeschiktheid en uitkering.
    • Een nieuwe baan heeft invloed op de WW-uitkering die je misschien kreeg. Afhankelijk van je nieuwe inkomsten krijg je een lagere of geen uitkering meer. Voorkom dat je teveel betaalde uitkering moet terugbetalen en geef veranderingen in jouw situatie door aan het UWV.
    • Wanneer je werkloos wordt, daalt je inkomen. Het UWV kijkt of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering, de WW. Vraag de WW op tijd aan. Je moet aan een aantal eisen voldoen.

    Telefoon + 31 88 898 92 94

    UWV

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Een baan, Werkloosheid / ontslag.
  • Werk.nl

    Op de website van Werk.nl vind je tips om te solliciteren.

    Werk.nl

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Wijzer in geldzaken

    De Wijzer in geldzaken geeft jou betrouwbare informatie over jouw geldzaken en hoe je de juiste keuzes kunt maken om financieel fit te worden én blijven.

    Wijzer in geldzaken

    Deze tip hoort bij: Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Maastricht Doet

    Vrijwilligerswerk kan een mooie opstap zijn naar betaald werk. U komt in het (werk)ritme en leert mensen kennen, waardoor het uw kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Ook geeft het een goed gevoel om anderen te helpen. Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk in Maastricht? Op de website van Maastricht Doet vindt u meer informatie en kunt u vrijwilligersvacatures bij u in de buurt meteen bekijken.

    Maastricht Doet is een platform waar vrijwilligersorganisaties kunnen zoeken in het aanbod van vrijwilligers en vacatures kunnen plaatsen. En waar mensen die vrijwilligerswerk willen doen, werk kunnen vinden of hun profiel kunnen plaatsen.

    Telefoon +31 43 763 00 00

    Maastricht Doet

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Tips bij ontslag (Nibud)

    Het Nibud is een onafhankelijke organisatie. Ze geven voorlichting over geldzaken.

    • Soms heb je recht op een ontslagvergoeding. Bijvoorbeeld als je gedwongen ontslagen bent, buiten je schuld om. De website van het Nibud legt uit hoe het zit.

    Nibud - informatie ontslagvergoeding

    Deze tip hoort bij: Werkloosheid / ontslag.
  • Bereken uw recht

    Altijd een goed idee: check je toeslagen en recht op andere regelingen via Bereken uw recht van Nibud. Zo voorkom je dat je geld misloopt of moet terugbetalen. Als jouw inkomen bijvoorbeeld is gedaald, heb je misschien recht op (hogere) toeslagen van de overheid.

    Bereken uw recht

    Deze tip hoort bij: Baby erbij, Ziekte of beperking, Trouwen of samenwonen, Verhuizen, 18 jaar, Voor jezelf beginnen, Ondernemer en geldzorgen, Studeren en opleiding, Een baan, Werkloosheid / ontslag, Scheiding, Kinderen.
  • Bijstandsuitkering voor volwassenen zonder inkomen

    Ben je 18 jaar of ouder en heb je geen inkomen? Misschien heb je dan recht op een bijstandsuitkering. Dit filmpje legt uit hoe het werkt. Meer informatie vind je op de website van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.

    Sociale Zaken Maastricht Heuvelland is de regionale sociale dienst van 5 gemeenten in Zuid-Limburg: de gemeenten Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg a/d Geul.

    Telefoon 14 043

    Bijstandsuitkering

    Deze tip hoort bij: 18 jaar, Werkloosheid / ontslag, Scheiding.
  • Team Vroegsignalering

    Als je eenmaal een betalingsachterstand hebt, kunnen schulden snel oplopen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.

    Team Vroegsignalering geeft tips en adviezen aan mensen met een betalingsachterstand om te voorkomen dat de schulden erger worden. Ook kunnen ze  helpen bij het ordenen van administratie, het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven en kijken of jij recht hebt op toeslagen of regelingen.

    Neem contact op met Team Vroegsignalering als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt.

    Telefoon: 043 350 41 93
    E-mail: vroegsignalering [at] maastricht.nl (vroegsignalering[at]maastricht[dot]nl)

    Mail naar Team Vroegsignalering

    Deze tip hoort bij: Ondernemer en geldzorgen, Werkloosheid / ontslag.